Trafik Güvenliği Hakkında Yazı
Trafik Güvenliği Hakkında Yazı
Trafik Güvenliği Hakkında Yazı
Trafik güvenliği açısından trafik kurallarına uyulması son derece önemli! Ülkemizde her sene yaşanan 1 milyondan fazla trafik kazasında, sürücülerin bu araba kazalarına sebep olma oranı ortalama %85 civarında. Bu da aslında bir bakıma trafik güvenliği bilincinin sürücülerimizde yeterince yer etmediğini ve trafik kurallarına yeterince uyulmadığını açık şekilde gösteriyor. Hemen herkesin bildiği fakat uygulama kısmına gelindiğinde ya üşenilen ya da doğrudan unutulan trafik kurallarına, trafik güvenliğini sağlamak ve araba kazalarını engellemek için herkesin uyması son derece önemli. Trafik güvenliği konusunda küçücük dikkatsizlikler yüzünden yaşanan kazaları, aslında yine çok ufak detaylara önem vererek önlemek mümkün. Trafik işaretleri, hız kontrolü, emniyet kemeri ve benzer trafik kurallarına, potansiyel trafik kazalarını ve bu kazalarda meydana gelmesi olası hayati durumları engellemek adına her sürücünün dikkat ve özenle uyması gerekir. Biz de Trafik ve İlk Yardım Haftası’nın da kutlandığı şu günlerde, trafik güvenliğinin sağlanması adına sürücüler ve yayalar tarafından uyulması ve uygulanması hayat kurtaran trafik kurallarına dikkat çekmek istedik.
Hız Limitine Dikkat Edin
Yaşanan trafik kazalarının büyük bölümü, trafik kurallarının belirttiği hız limitlerine uymadan aşırı hızlı ve dikkatsiz araç kullanmaktan kaynaklanıyor. Bu aşamada sürücülerin araba kullanırken Karayolları Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş olan hız limitlerine uyması, trafik güvenliğini sağlamak adına atılacak en önemli adımlardan biri. Yolun yapısına göre dönemeçli yollarda, kavşaklarda ve köprü gibi yerlerde hız azaltmak hem trafik güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olur hem de kaza yapma riskini minimuma indirir. Aşırı hızlı gitmek kadar aşırı yavaş gitmek de aynı şekilde trafik güvenliğini riske atabileceği gibi trafiğin akışını da olumsuz etkileyerek diğer sürücülerin bu durumdan mağdur olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle belirlenen sınırlar içinde takip edilen hız seviyesi ve araba kullanırken ani frenlemelerden kaçınmak, sürücüler tarafından trafik güvenliği açısından uyulması gereken en önemli kurallardan biri. 2018 yılı itibari ile arabalar için hız sınırları Karayolları Genel Müdürlüğü’nce, çift yönlü kara yollarında saatte 90 km, bölünmüş yollarda ise 110 km’ye çıkarılmış ve asgari hız sınırları da otoyollarda 40 km olarak belirlenmiştir.
Alkollü Araç Kullanmayın
Bu maddeyi bir trafik kuralı olarak hatırlatmak bile yanlış aslında. Alkollü araç kullanmak trafik güvenliğini tamamen hiçe sayarak sürücülerin kazaya davetiye çıkarmaları ve hem kendi hem de diğer sürücülerin hayatlarını riske atmaları anlamına geliyor. Vücutta dikkat dağınıklığı ve reflekslerin yavaşlaması gibi birçok negatif etki yaratan alkol, trafiğe çıkıldığında hem sürücünün kendisi hem de çevredeki insanların zarar görmesine sebebiyet verebilir. Bunun çözümü ise çok kolay: alkol alacağınız veya almayı düşündüğünüz bir ortama giderken taksi tercih etmek ya da alkol almamış bir arkadaşınızdan sizi gideceğiniz yere bırakmasını istemek. Bu basit önlemlerle araç sürüş güvenliğini sağlayabilir ve oluşabilecek kazaları engelleyebilirsiniz. Kaza riskinin yanı sıra 0,5 promil olan alkol sınırı geçildiğinde, sürücülerin ehliyetlerine en az 6 ay süreyle el konularak 751 TL de para cezası kesilmektedir.
Hatalı Sollamadan Kaçının
Trafik güvenliğini riske atan maddeler arasında neden olduğu kazaların sonuçları göz önüne alındığında içlerinde en geri dönülemez olanı belki de hatalı sollama olabilir. Kullanılan yolun ne kadar geniş ya da dar olduğunun hiçbir öneminin olmadığı bu konuda sollama yapmak isteyen sürücünün mutlaka görüş yeterliliğine, yol işaretlerine, hız sınırına ve yolun durumuna dikkat etmesi gerekmektedir. Gidilecek yere birkaç dakika daha önce gitmek için hatalı sollama yapmak sadece trafik kurallarını ihlal etmek anlamına gelmez ayrıca bedeli çok ağır trafik kazalarına da sebebiyet verebilir. Bakılacak dikiz aynası, dikkat edilecek trafik işaretleri ve vereceğiniz bir sinyal ile hem trafik güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olabilir hem de hayatınızı riske atmamış olursunuz.
Emniyet Kemeri Takın
Büyük ihtimalle ülkemizde en çok ve sıklıkla ihlal edilen trafik kuralı emniyet kemeri kullanımı. Trafik güvenliği açısından son derece önemli, kullanması da bir o kadar kolay olan bu basit düzenek, kaza anında sürücülerin hayatını kurtarabilecek etmenlerin başında gelmesine rağmen bir sebepten dolayı hiçbir zaman hak ettiği kullanım miktarına erişmiyor. Üstelik de emniyet kemeri kullanımı yasal bir zorunluluk ve trafik kuralı. Trafik güvenliğinin sağlanması ve kaza durumlarında alınabilecek hasarın hem sürücü hem de arabada bulunan diğer kişiler adına minimuma indirilebilmesi için emniyet kemeri kullanmak çok önemlidir ve kullanılmaması durumunda ufak kazalarda bile arabada bulunanların yaralanmalarına neden olabilir.
Trafik İşaretlerini İhmal Etmeyin
Yollarda karşılaştığımız her türlü ışıklı ve sesli trafik işareti sürücülere trafik kurallarını hatırlatmak, olası tehlikelere karşı uyarmak ve trafik güvenliğini sağlamak adına Karayolları Genel Müdürlüğü’nce konulmuştur. Hız sınırları, yolun durumu, çevrede bulunan okul, hastane vb. unsurlar, sürücülere nelere dikkat etmeleri gerektiğini önden haber vererek hem kendileri hem de diğer araçlar ve yayalar için yolları daha güvenli bir hale getirir. Trafik işaretlerine uyulmaması, diğer tüm trafik kurallarının ihlalinde olduğu gibi trafik güvenliğini riske atarak kaza riski oluşturur.
Sürücülerin birkaç ufak trafik kuralına uyması, trafik güvenliğinin sağlanmasına ve kazaların azaltılmasına yardımcı olarak hayat kurtarabiliyor. Tüm sürücü ve yayaların trafik kurallarına uyması ve trafik kazalarının yaşanmaması hepimizin temennisi. Unutmayın, trafik kuralları bizim iyiliğimiz için.
Trafik Güvenliği trafik kazalarını önleme Hakkında Yazı
2022-11-05 tarihinde ömertok0073 tarafından Trafikveİlkyardım kategorisine eklenen bu içerik toplam 800 kez ve en son 2024-09-08 02:52:32 tarihinde görüntülenmiş.