Güncel Eğitim Sitesi

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR -KIZAMIKCIK

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR -KIZAMIKCIK

KIZAMIKCIK

Genel özelikleri

     Döküntülü bir çocuk hastalığı. Kaynağı bir virüs olan kızamıkçıktaki kabarık lekeler, yüz, gövde, kol ve bacaklarda yaygın olarak görülür; kızamıktakilere benzemekle beraber, 23 günde kaybolur. Genellikle ateş olmaksızın ortaya çıkan bir hastalıktır. Önceden haber verici bir belirtisi de yoktur. Çoğu zaman boynun iki yanında çene kemiği bitim noktalarının arkasındaki iki lenf bezinin şiştiği görülür. Kızamıkçık zararsız bir hastalıktır. Çabuk geçer; başka bir hastalığa yol açmaz. Çocuk bir hafta sokağa çıkarılmaz; bu süre sonunda arkadaşlarının arasına gönderilebilir. Bunlara rağmen kızamıkçık, bazı koşullar altında, çok ağır durumlara yol açabilir. 

Belirtileri

     Mikrop girdikten sonra, 10. günde döküntü öncesi dönemin bulguları ortaya çıkar ve en fazla 3 gün sürer. Hastanın ateşi yükselir, titreme vardır ve ağzının içinde küçük, beyaz lekeler ortaya çıkar. Öksürük kuru ve inatçıdır ve yine bu dönemde ortaya çıkar. Gözler kızarmıştır ve ışıktan rahatsız olur. Döküntülü dönemde, döküntüler kırmızılaşır ve büyür. Biraz kabarmıştır ve sayıları artmıştır. Yüzde ve boyunda ortaya çıkan döküntü daha sonra gövdeye,kollara ve bacaklara da yayılır. Hasta yorgundur ve ateşi tekrar yükselmiştir. Soğuk algınlığı, bu dönemde görülür. Bademcikler şişmiştir.
Daha sonra iyileşme dönemi başlar. Döküntüler solar ve düşmeye başlar. İz bırakmazlar ve hasta artık iyileşmiştir. Kişi, eski enerjisine kavuşur. Hastanın ateşi normale döner ve kişi, soğuk algınlığından kurtulur.

Tanı ve teşhis

   Kızamık hastalığında ortaya çıkan belirtiler, bu hastalığa özgü bir durum değildir. Bir çok enfeksiyon sonrası bu belirtiler görülür. Ama döküntü ve döküntünün ortaya çıktıktan sonraki seyri, hastalığın tanısı için önemlidir. Döküntü başlamadan önce hastalığın tanısını koymak zordur.

    Kızamıkta ortaya çıkan lekeler hastadan hastaya farklılık gösterir. Ayrıca ağız içinde görülen bu beyaz lekeler başka bir hastalıkta oluşan bir bulgu değildir. Bu durum da tanı için önemli bir kriterdir.

   Kızamık, ateşle başlar. Ateş 39-40°C dereceye çıkar, devamlı öksürme, hapşırma ve boğaz yanması hissedilir. 4 gün sonra kulakların arkasında ve yüzde çil gibi kırmızı leke olur. Kızarıklık göğse, sırta ve neticede kollara, bacaklara yayılır. Bu safhada yüzdeki lekeler solmaya başlar. Belirtiler virüsü aldıktan 10-14 gün sonra başlar. Teşhis tipik kızarıklıklar ve iç yanak cidarındaki beyaz noktalara dayanılarak konulur.
Doktorunuz bir test yaptırıp virüse karşı cisimler (antikor) gelişmiş mi bakar. Ancak bu inceleme genel sağlık araştırması kapsamında hastalığın tabiatını ve derecesini belirlemeye yarar.

Tedavi süreci ve yöntemi

     Kızamığın tedavisinde amaç, hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaktır. Kızamık için geliştirilmiş bir ilaç yoktur. Ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Öksürük için öksürük şurupları önerilir.
Bu yüzden evde yapılan tedavi, önemlidir. Hastanın kaldığı oda tedbir amacından ayrılmalıdır. Ayrıca, odanın sık sık havalandırılması ve gün ışığı görmesi gerekir. Oda ısısı 20 derece civarı olmalıdır. Beslenme, kızamık hastaları için önemlidir ve dikkat edilmelidir. Özellikle sıvı besin alımı, meyve suları ile hasta beslenir. C vitamini için de gereklidir. Et suyu, süt ve süt ürünleri verilebilir. Sıvı besinlerin verilmesindeki amaç sindiriminin kolay olmasıdır.


tag ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR KIZAMIKÇIK HATSALIĞI Kızamıkçık hastalığının genel özelikleri Kızamıkçık hastalığının belirtileri nelerdir Kızamıkçık hastalığının Tanı ve Teşhisi Kızamıkçık hastalığının Tedavi süreci ve yöntemi sağlık bilgileri

2012-05-19 tarihinde Dosyabak.com tarafından Araştırmalar DersNotları FenveTeknoloji SağlıkBilgileri kategorisine eklenen bu içerik toplam 5718 kez ve en son 2024-03-29 01:54:53 tarihinde görüntülenmiş.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR -KIZAMIKCIK Hakkında Yorum Yazın...