8.Sınıf Türkçe test Soruları ve Cevapları
8.Sınıf Türkçe test Soruları ve Cevapları
1."eğilmek"sözcüğü
aşağıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır?
Diktiğim fidanlar fırtınadan eğilmiş.
Türk gücü karşısında dünya eğildi.
Onun karşısında asla eğilme.
Eğilip elimi öptü.
A) 4
B) 3 C) 2 D) 1
2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz
konusu değildir?
A)
Anneannemi biraz daha yaşlanmış gördüm. B) Tiyatroda dekor,romanda ise tasvir
önemlidir.
C)
Bitkilerin tümü cılız ve hastalıklıydı. D) Şimdiye kadar olan en şiddetli
deprem budur.
3.Hangi
seçenekteki sözcükler anlam ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) tanıdık-dost
B) fark-ayrım C) samimi-içten D) özgür-bağımsız
4.Avrupa hayvanları koruma yasasının ilk maddesi
şudur:Tüm hayvanlar yaşama hakkına sahiptir.İkinci maddesi,daha güçlü olan
insanlar kendilerinden güçsüz olan hayvanlara bakmakla yükümlüdür.Üçüncü olarak,
hayvanlar zorunlu bir neden olmadıkça öldürülemez.
Aşağıdaki yargılardan hangisi metinle çelişir?
A) İnsanlar gerektiğinde hayvanlara bakmak
zorundadır.
B) Gerekiyorsa hayvan bakım evleri kurulabilir.
C) İnsanlara hayvan sevgisi verilmelidir.
D) Hayvanlar her ne nedenle
olursa olsun öldürülemez.
5.Aşağıdaki
yazar-eser eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?
A)
Reşat Nuri-Acımak B) Mehmet
Rauf-Yeşil Gece
C) Orhan Pamuk-Benim Adım Kırmızı D) Peyami Safa-Sözde Kızlar
6. ve düşünme tutkusu içinde olan- vazgeçmezler
- önem veren - özgürlüklerinden -düşünceye - asla - insanlar
1 2 3 4 5 6 7
Yukarıdaki sözcüklerin anlamlı ve kurallı sıralanışı
aşağıdakilerden hangisidir?
A) 6-7-5-1-4-3-2 B) 4-1-7-5-6-3-2 C) 7-3-1-5-4-6-2 D)
5-3-1-7-4-6-2
7."Bazıları, şu
dünyanın yükünü fazla taşıyor."
Cümlesindeki
sözcüklerin görevi aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
A)
zamir-sıfat-ad-ad-sıfat-eylem B)
zamir-sıfat-ad-ad-zarf-eylem
C)
sıfat-zamir-ad-ad-sıfat-eylem D)
sıfat-sıfat-ad-ad-zarf-eylem
8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem yoktur?
A) Babam ikinci bir işte
çalışıyor. B) Unutkanlık beynin az çalışmasındandır.
C) Ablam çok çalışkandır. D) Başarının sırrı planlı çalışmaktadır.
9."Sonra
çocuksu çocuksu gülerek bakmaya başlıyordu ona."cümlesinde altı çizili ekin
sözcüğe kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?
A) küçültme B) benzetme C) beğenme D) pekiştirme
10.Aşağıdakilerden
hangisinde ikinci cümle birincisinin açıklamasıdır?
A) Okuldan
ayrılıyor,eve gidiyoruz. B) Oda
yarı aydınlık,herkes susmuştu.
C) Banklara
oturmuşlar,durmadan gülüyorlardı. D) Geri döndüm,evde kimse
yoktu.
11. Aşağıdaki cümlelerin hangisi biçimce olumlu,anlamca
olumsuzdur?
A)
Çocuklar oyuncaklarını paylaşamadılar.
B)
Çocuk okulu sevmiyor değil.
C)
Bu ortamda gel de ders çalış.
D)
Böyle güzel film izlenmez mi?
12.Aşağıdaki
deyimlerden hangisi,ötekilerden değişik anlamdadır?
A) diliyle sokmak B) dil uzatmak C) dili çözülmek D) dili uzun
13."Anılar bizim iç dünyamızı içtenlikle
yansıtan,yaşamın akışına uyarak geçip giden olaylar arasında bizi ayakta
tutmaya çalışan,yaşamışlığımızın gerçek belgeleridir."Bu cümlede anılarla ilgili
olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) yol göstericidir
B) kanıtlayıcıdır C)
samimidir D) destekleyicidir
14. Aşağıdaki cümlelerden hangisi dolaylı anlatıma örnek olabilir?
A) Kardeşime:"Başarmak için
çalışmak,hem de düzenli çalışmak zorundasın."dedim.
B) Sorumluluklarımızı
unutur,"Adam sen de."deriz.
C) Başarıya ve mutluluğa ulaşmak
için neler yapmamız gerektiğini araştıralım.
D) Tiyatrodan çıktığımızda
Ahmet,filmdeki konunun gerçek bir halk öyküsü olduğunu söyledi.
15.Aşağıdaki
seçeneklerde hangi sözcük birden fazla yapım eki almıştır?
A) görenek B)
gözlem C) saçaklar D)
avcının
16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman
vurgulanmıştır?
A)
Cumartesi sinemaya ben de seninle geleceğim. B)
Cumartesi ben de seninle sinemaya geleceğim.
C) Sinemaya ben de seninle cumartesi
geleceğim. D) Sinemaya seninle cumartesi ben de geleceğim.
17.Aşağıdaki
cümlelerin yüklemlerinden hangisi (basit-bileşik zaman yönüyle) diğerlerinden farklıdır?
A) Hani dün akşam bize gelecektiniz?
B) Kitabı bir daha okurdunuz.
C) Sözlerimi bal gibi
anlıyordunuz. D) Farkında
olmadan neler söylediniz.
18. Ben de acıktım arkadaş.(I) Canımı
sıkma şimdi benim.(II) Senin de çok acıktığını biliyorum.(III)
Pişen balıktan sana da vereceğim.(IV)
Yukarıdaki numaralandırılmış
cümlelerin hangisinde öznellik söz konusudur?
A) IV B)
III C) II D) I
19. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerin oluşum
yönüyle farklı olanı hangi seçenekte yer almaktadır?
A) Başından geçen olayı yarım
yamalak anlattı. B) Evimde çoluk çocuk kalmasınlar.
C) Yalan yanlış fikirlere
kapılmayasın. D) Böyle
kaba saba bir insan görmedim.
20. ."İş
bilir komşuları ve bir dediğini iki etmeyen oğullarının yardımıyla her şeyi
yoluna koyabileceğini düşünüyordu."cümlesinde kaç deyim vardır?
A) 4 B) 3 C) 2 D) 1
21."Böyle
yaklaşınca hayata,karşıtlıkları kolaylıkla fark edersiniz.Günlük yaşantı
içersinde geveze bir insanın konuştuğu değil de,konuşamadığı nokta benim
dikkatimi çeker.Çok cesur bir insanın,korkudan dizlerinin bağının çözüldüğü an
dikkatimi çeker.Hep böyle kişiliğin içindeki karşıtları merak ederim.Her zaman
bir "ama" vardır.O "ama"lar kişiliğinizde ve hayatımızda belirleyicidirler."
Diyen bir yazar için
aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A)
Karşıtlardan
yararlanır. B) Yaşama yaklaşımı değişiktir.
C)
İyi bir gözlemcidir. D) İnsanı bir yönüyle değerlendirir.
22.Aşağıdaki cümlelerde eylemlerin hangisinde
sürerlik anlamı yoktur?
A)
Siz otobüse doğru gidedurun. B) Bu efsane buralarda
anlatılagelir.
C) Konuklar erkenden çıkageldiler. D) Bebeğin güzelliğine
bakakaldım.
23.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı
farklı bir sözcük türüyle sağlanmıştır?
A) Bunca çileye nasıl
dayanabildin? B) Türkçe
dersinde bugün ne anlatılacak?
C)Böyle bön bön ne
bakıyorsun? D) Bunca
zamandır beni neden bekledin?
24.
I. Uzak bir iklimin ılık havasında;
II.
Güneş,yer,gök iç içe kaynaşır.
III.Olgun
meyvelerle kuşlar fısıldaşır.
IV. Bahar
manzarası dallar arasında.
Dörtlüğün hangi dizesinde tamlama yoktur?
A) IV B) III C) II
D) I
25. Yerli ve yabancı birçok fikir
adamı,milletlerimizin
özelliklerini belirten sözler söylemişlerdir.Fakat bunların
hiçbiri,Atatürk kadar gerçek ölçüsü içinde milletimizin öz niteliklerini ortaya
koyamamıştır.Çünkü bu büyük devlet adamı,uzun yıllar Türk evlatlarıyla birlikte
düşmana karşı omuz omuza çarpışırken,halkıyla haşır neşir olurken edindiği
gözlemlerle,milletimizin karakterini en iyi anlayan kişi olmuştur.
Metnin ana düşüncesi aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Birçok fikir adamı milletimizin özelliklerini belirten
sözler söylemiştir.
B) Türk Milleti üstün özellikler taşıyan bir millettir.
C) Atatürk,halkıyla her zaman iç içe,düşmana karşı omuz
omuza olmuştur.
D) Milletimizi özellikleriyle en iyi anlayan kişi
Atatürk'tür.
Sınav Süresi bir ders saatidir.
Her soru dört,toplam 100 puandır.
BAŞARILAR
Türkçe Öğrt.: Gülsen
BOYSAN Sevda SALLAYICI
YANIT ANAHTARI: B
1. A
2. C
3. A
4. D
5. B
6. D
7. B
8. A
9. B
10. D
11. C
12. C
13. A
14. D
15. B
16. C
17. D
18. B
19. C
20. B
21. D
22. C
23. B
24. C
25. D
8.Sınıf Türkçe dersi test Soruları ve Cevapları 8.Sınıf Türkçe test Soruları ve Cevapları 8.sınıf testleri Türkçe dersi testleri cevaplı testler
2012-02-16 tarihinde Dosyabak.com tarafından 8.Sınıf SoruBankası Türkçe kategorisine eklenen bu içerik toplam 4391 kez ve en son 2026-05-12 07:37:07 tarihinde görüntülenmiş.
