Güncel Eğitim Sitesi

Hem eğlendirici , hem serinletici hem de dinlendirici spor: YÜZME

Hem eğlendirici , hem serinletici hem de dinlendirici spor: YÜZME

Hem eğlendirici , hem serinletici hem de dinlendirici spor: "YÜZME"

Uluslararası standartlarda boyutu olan (50 metre, 8 kulvar) havuzlarda bedenin kulaç ve ayak hareketlerinden başka bir yardım almadan, her yarışmacının kendi kulvarında, serbest, sırtüstü, kelebek ve kurbağa stillerinin her birinde veya dördü birden karışık olarak, 50, 100, 200, 400, 800, 1500 metrelerde bireysel veya ekip olarak yaptıkları yarışmaya denir. Hem eğlenceli , hem serinletici hem de dinlendirici bir spordur: Yüzme zihinsel ve fiziksel faydalarının yanında diğer bazı kara sporlarını yapmayı kısıtlayıcı fiziksel sınırlamaları olan kişilerinde kolayca yapabileceği bir spordur.
Stiller
▪ Serbest Stil Yüzme
▪ Kurbağalama Yüzme Stili
▪ Kelebekleme Yüzme Stili
▪ Sırtüstü Yüzme Stili
▪ Karışık(Genel) Yüzme Stili
▪ Crawl Yüzme Stili
Avantajları:
▪ Dayanıklılık ve esnekliğinizi geliştirir.
▪ Kalbi güçlendirir.
▪ Fiziksel görünümünüzü değiştirir.
▪ Dolaşımı düzenler.Varis gibi hastalıklarda faydalıdır.
▪ Kilo kontrolünü sağlar.
▪ Stres ve gerilimi azaltır.
▪ Haftada 3 gün yüzme önerilir. 1 saat yüzme ortalama 500 kalori harcatır

▪ Enerji verir.
▪ Kas güçsüzlüklerini tedavi eder.
▪ Şişmanlarda, hamilelerde ve hareketsiz kişilerde özellikle yararlıdır. Çünkü suda yapılacak egzersizler eklemleri ve bağları daha az zorlamaktadır. Sudaki vücut ağırlığı karadakinin 10 misli azalır.Suda yapılan rehabilitasyonun fizik tedavinin etkin bir formu olduğu kanıtlanmıştır.
Kelebek Yüzüş :
1930'lu yılların başından itibaren kelebek stil yüzmede çeşitli gelişmeler oluşmaya başladı. Yalnızca kulaç atmaya dayalı yüzmeden nefes kontrollü kulaç atma stiline yavaş yavaş geçildiği görüldü. Bazıları bunu suyun yüzeyinde yaparken bazıları da suya dalma aşamasında yapmayı tercih ediyordu. Kelebek - serbest yüzen yüzücüler yunus vuruşunu yaptıklarında daha da hızlandıklarını anladılar. Yunus vuruşu o tarihlerde serbest yüzme kurallarına da uygundu. Çünkü her iki ayak aynı anda aynı düzlemde hareket ediyordu. Yunus vuruşu (Dolfin) ile kelebek yüzme o kadar hızlandı ki yeni bir kategori oluştu (1955). Kelebeğin mucidi olarak yüzücü Jack Sieg ve antrenör David Armbruster olarak bilinir.
Sırt Üstü Yüzüş:
Arka kol yüzme tarzı (sırtüstü yüzme), serbest yüzüş tarzının tam tersi bir yüzüşle elde edilir. Zaman içinde yüzücüler birbirini takip eden, su üzerindeki tamamlayıcı kol hareketleriyle ve kurallara uyarak daha hızlı yüzeceklerini fark ettiler. Bu yüzme tarzına elverişli olan ayak çırpma hareketlerinin uygulanmasına da başlandı, çünkü böylesi eski ayak vuruşundan daha hızlıydı.
1930'dan 1960 yılına kadar sırtüstü yüzücüleri Adolph Kiefer adlı büyük şampiyon tarafından kullanılan tekniği uyguladılar. Su altı kol yüzüşü su yüzeyinin hemen altında ve yana doğru düz bir kolla yapılıyordu. Bunun gibi hareketin tamamlanışı da alçak ve düz bir kolla yanlamasınaydı. Bu stil 1960'larda değişti. Su altı kameralarının kullanımı yaygınlaşmaya başladıkça konunun experleri (uzmanları) o günün en başarılı sırtüstü yüzücülerinin S tipi çekiş hareketlerini kullandıklarını gördüler. Yüzücülerin kollan yüzerken önce bükülüyor, sonra açılıyordu. Hareketin tamamlanışı ise yandan ziyade, dümdüz baş üzerinden yapılıyordu. Bu günkü sırtüstü yüzme, kuralların izin vermesiyle ve hızı arttırıcı yeniliklerle daha iyi bir duruma gelmiştir.


tag YÜZME sporu hakkında bilgi Yüzme Stilleri Kelebek Yüzüş sırtüstü yüzme

2012-03-08 tarihinde Dosyabak.com tarafından Araştırmalar DersNotları kategorisine eklenen bu içerik toplam 2947 kez ve en son 2024-03-25 02:21:11 tarihinde görüntülenmiş.

Hem eğlendirici , hem serinletici hem de dinlendirici spor: YÜZME Hakkında Yorum Yazın...